Poradnik RODO dla sklepów internetowych

Dodany 7 września 2022

Kwestie prawne od dziś przestaną być zagadką!

Jesteś właścicielem sklepu internetowego i musisz się mierzyć w wieloma aspektami dotyczącymi polityki prywatności i polityki cookie? Nic się nie martw, ten Poradnik Ci w tym pomoże!

Poradnik opisuje najważniejsze obowiązki i często zadawane pytania, wynikające z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 znanego szerzej jako Ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych, a w skrócie „RODO”.

Co znajdziesz w Poradniku RODO dla e-commerce? 🛒

Poradnik przedstawia przykłady istotne dla organizacji, które przetwarzają dane osobowe, biorąc przy tym pod uwagę powinność zagwarantowania osobie, których dane dotyczą i odpowiedniego bezpieczeństwa. 

  • Polityka prywatności – jak napisać politykę prywatności, cele przetwarzania danych osobowych, okres przechowywania danych, bezpieczeństwo danych osobowych, umowa (regulamin świadczenia usług drogą elektroniczną), prawo przenoszenia danych i wiele, wiele więcej
  • Polityka cookies – pliki cookie i ich rodzaje, prawne stosowania plików, pliki cookie a RODO, pliki cookie a dana osobowa i więcej na temat ciasteczek
Administratorzy danych osobowych zobowiązani są do: 
  • stosowania prawidłowych podstaw przetwarzania danych osobowych,
  • wypełniania obowiązków informacyjnych,
  • prawidłowego powierzania przetwarzania danych osobowych,
  • stosowania odpowiednich środków technicznych i organizacyjnych.

Wierzymy, że przedstawione w Poradniku porady nie tylko ułatwią przygotowanie polityki prywatności oraz polityki plików cookie, ale również pomogą w oswojeniu RODO i przybliżą do jego prawidłowego stosowania w ramach prowadzonej działalności e-commerce.

Autorzy Poradnika RODO dla e-commerce

Poradnik został napisany i zredagowany przez Kancelarię Prawną ANSWER Wojciechowski i Partnerzy.

Kancelaria specjalizuje się w obsłudze gospodarczej spółek, prawie nowoczesnych technologii, prawie własności intelektualnej. Zapewnia opiekę podmiotom gospodarczym w przedmiocie tworzenia i reorganizacji spółek, konstruowania i negocjowania umów, ochrony prawnoautorskiej, danych osobowych, znaków towarowych oraz zwalczania nieuczciwej konkurencji. Świadczy usługi prawne dla podmiotów nowoczesnych technologii, a także e-commerce oraz turystyki. Wspiera procesy startupów, obsługuje fundusze inwestycyjne oraz doradza w komercjalizacji wypracowanych produktów i pozyskiwaniu środków na ich finansowanie.

Stan prawny SIERPIEŃ 2022. Niniejszy poradnik został przygotowany przez Kancelarię Prawną ANSWER Wojciechowski i Partnerzy i jest objęty prawami autorskimi.

 

Wypełnij fomularz i pobierz darmowy poradnik

Więcej o ochronie danych osobowych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Verseo spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Poznaniu, przy ul. Węglowej 1/3.

O Verseo

Siedziba Spółki znajduje się w Poznaniu. Spółka jest wpisana do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy Poznań – Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, Wydział VIII Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000910174, NIP: 7773257986. Możesz skontaktować się z nami listownie na podany wyżej adres lub e-mailem na adres: ochronadanych@verseo.pl

Masz prawo do:

  1. dostępu do swoich danych,
  2. sprostowania swoich danych,
  3. żądania usunięcia danych,
  4. ograniczenia przetwarzania,
  5. wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
  6. przenoszenia danych osobowych,
  7. cofnięcia zgody.

Jeśli uważasz, że przetwarzamy Twoje dane niezgodnie z wymogami prawnymi masz prawo wnieść skargę do organu nadzorczego - Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Twoje dane przetwarzamy w celu:

  1. obsługi Twojego zapytania, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO);
  2. marketingowym polegającym na promocji naszych towarów i usług oraz nas samych w związku z udzieloną przez Ciebie zgodą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a RODO;
  3. zabezpieczenia lub dochodzenia ewentualnych roszczeń w związku z naszym uzasadnionym interesem, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f. RODO.

Podanie przez Ciebie danych jest dobrowolne. Przy czym, bez ich podania nie będziesz mógł wysłać wiadomości do nas, a my nie będziemy mogli Tobie udzielić odpowiedzieć.

Twoje dane możemy przekazywać zaufanym odbiorcom:

  1. dostawcom narzędzi do: analityki ruchu na stronie, wysyłki informacji marketingowych.
  2. podmiotom zajmującym się hostingiem (przechowywaniem) strony oraz danych osobowych.

Twoje dane będziemy przetwarzać przez czas:

  1. niezbędny do zrealizowania określonego celu, w którym zostały zebrane, a po jego upływie przez okres niezbędny do zabezpieczenia lub dochodzenia ewentualnych roszczeń
  2. w przypadku przetwarzanie danych na podstawie zgody do czasu jej odwołania. Odwołanie przez Ciebie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania przed wycofaniem zgody.

Nie przetwarzamy danych osobowych w sposób, który wiązałby się z podejmowaniem wyłącznie zautomatyzowanych decyzji co do Twojej osoby. Więcej informacji dotyczących przetwarzania danych osobowych zawarliśmy w Polityce prywatności.

Ogólna ocena czytelników poradnika:

( na podstawie 9 ocen )

Zobacz komentarze (8)

Podziel się artykułem ze znajomymi

Komentarze (8)

Wymagany, ale nie będzie opublikowany